Site menu

Login form

Section categories

Idman [5]
Din [2]
Acliq [1]
Muharibe [4]
Narkotika [2]

Axtarış

Teqvim

«  October 2009  »
Su Mo Tu We Th Fr Sa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Melumat

Main » 2009 » October » 07 » Trabzonspor
17:47
Trabzonspor
Trabzonspor, Trabzon'da 1967 yılında kurulan spor kulübüdür. Renkleri Bordo ve Mavi dir. Özellikle futbol şubesiyle ünlü olan kulüp, Profesyonel Futbol Ligleri tarihinde Türkiye Şampiyonu olan 4 takımdan biri ve tek Anadolu takımıdır. Trabzonspor, Türkiye'nin en popüler şehir kulübüdür.[1]Trabzonspor Kulübü halen futbolun dışında Atıcılık, Atletizm, Basketbol, Judo ve Yüzme dallarında faaliyet göstermektedir. 2007-2008 sezonu Alpella'yı alarak Basketbol'da da büyük bir atılım yapmak isteyen kulübün basketbol takımı, ertesi sene Trabzonspor adıyla Basketbol 2. Liginde mücadele etti ve play-offlara kalma başarısı gösterdi. Ancak play-offlarda yeteri kadar puan alamayınca Beko Basketbol Ligi'ne gidemedi. Yeni sezonda yine TB2L'de mücadele edecektir.
Trabzonspor
TrabzonsporLogo.png
Tam isim Trabzonspor Kulübü
Takma isim(ler) Karadeniz Fırtınası Karadeniz Kaplanı
Renkler BordoKırmızı Bordo - Mavi
Kuruluş 2 Ağustos 1967
Başkan Türkiye Cumhuriyeti Sadri Şener
İnternet adresi Trabzonspor.org.tr

Tarih [değiştir]

Trabzon'da İlk Kulüpler [değiştir]

Trabzon'un ilk kulübü ve Trabzonspor'un kurucu kulübü İdmanocağı, 1914'de kuruldu

Osmanlı zamanında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulması ve Türk Sporu'nun bu ilk örgütünün tüm Anadolu'ya yayılması, Trabzon'da da etkisini göstermişti. Bu etki sonucu yeni yeni kulüpler kurulmaya başlandı. İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati'den sonra Trabzon Lisesi bünyesinde lise adını taşıyan yeni bir kulübün kurulmasıyla kulüp sayısı 4 olmuştu. 1923 yılından sonra Trabzon'da İdmanocağı ve İdmangücü arasında büyük bir rekabet başlamıştı. Trabzon adeta Ocaklılar, Güçlüler diye ikiye ayrılmıştı. Trabzon'da futbolun bu iki takım arasındaki rekabetten yüceldiği söylenebilir. Rekabet zamanla öylesine büyük boyutlara vardı ki, Trabzon'un Türkiye liglerinde geç temsil edilmesine bile sebep oldu.

1923 yılında Trabzon'da ilk resmi lig maçları oynanmaya başlandı. İlk sezon İdmanocağı şampiyon olmuştu. Bunu 1923-24,1924-25 sezonlarında Lise takımının arka arkaya şampiyonlukları izledi. 1925 sezonunda yine İdmanocağı şampiyon olurken, 1929 yılına kadar da önce Lise, arkasından Muallim Mektebi daha sonra da Ticaret Lisesi takımları mutlu sona ulaştılar.

İdmanocağı ile İdmangücü arasındaki büyük rekabet 1930'dan sonra had safhaya ulaştı. 1929-30'dan sonra 5 kez arka arkaya İdmanocağı'nın şampiyon olmasından sonra 1934-35 sezonundan itibaren İdmangücü takımı tam 7 yıl arka arkaya şampiyon olarak bu iki takım arasındaki rekabeti büsbütün alevlendirmişti.

1940'lı yıllarda Trabzon futbolundaki güç lise takımlarına geçmişti. Tam 6 kez arka arkaya şampiyonluğu kazanması da bunu gösteriyordu. Bu aralar dikkat çeken bir hususta Trabzon'daki bütün futbol yıldızlarının lise takımlarından yetişmiş olmalarıydı. Özellikle Trabzon Lisesi bir futbolcu kaynağı olmuştu. 1947-48 sezonundan itibaren şampiyonluk yine İdmanocağı ile İdmangücü arasında el değiştiriyordu. Bu arada Necmiati de iki sezon şampiyon olarak Trabzon futbolunda söz sahibi oldu. Bu arada Trabzon'da yeni yeni kulüpler de kuruluyordu. 1923 yılında Akçaabat Lisesi'nde kurulan Sebat Gençlik, 1938'de kurulan Doğan Gençlik, 1950 yılında Sürmene ilçesinde kurulan Sürmene Gençlik, 1952 yılında aynı ilçede kurulan Zafer Gençlik, 1953 yılında kurulan Yolspor, 1955 yılında kurulan Yalıspor bu takımların başında geliyordu.

1965'deki Türkiye kupası maçında İdmanocağı'nın, İstanbul'da Beşiktaş'ı 1-0 yenerek elemesi, o dönem Trabzon futbolunun geldiği noktayı gösterir

1930'lu yıllarda başlayan İdmanocağı, İdmangücü rekabeti 1940'lı, 1950'li, 1960'lı yıllarda olanca şiddetiyle devam ediyordu. Bu gitgide rekabetten öte boyutlara varmaktaydı. Ocaklı ve Güçlü olmak Trabzon'da adeta bir spor mezhebi haline gelmişti. En kötü sezonlarda bile rekabetlerinden hiçbir şey kaybetmiyorlardı. Trabzon öylesine ikiye ayrılmıştı ki Ocaklılar Sari-Kırmızı diye İstanbul'daki Galatasaray'ı İdmangüçlülerse Yeşil-Beyaz renklerine rağmen Fenerbahçe'yi destekliyorlardı. Rekabet bir de bu şekliyle alevlenmişti. Bu arada renkleri Sarı-Lacivert olan Necmiati bile bu rekabetin dışında kalmıştı.

Aslında bu büyük rekabetten en karlı Trabzon futbolu çıkıyordu. Öncelikle şehirde futbol tutkusu körüklenmişti. Bu büyük rekabetten doğan büyük iddia Trabzon'da büyük yıldızların çıkmasına neden olmuştur. Ancak, Trabzon insanının alın yazısı olan gurbetçilik 1930'lu yıllarda Trabzon'daki futbol yıldızlarının kaderine tesir etmişti. Pek çoğu yüksek öğrenim uğruna ana kucaklarını baba ocaklarını terk etmek zorunda kaldılar. Gittikleri İstanbul ve Ankara'da sürdürdükleri futbol yaşamlarında gerçekten büyük yıldız oldular. Hasan Polat ve kardeşi Ali Polat Ankara Gençlerbirliği'nde, Selim Satıroğlu, Ahmet Karlıklı Galatasaray'da, Taka Naci Bastoncu, Zekeriya Bali Fenerbahçe'de, Nazmi Bilge Beşiktaş'ta yıldız futbolcu oldular.

Kuruluş Denemeleri [değiştir]

1962-63 sezonunda tüm yurtta bir İl takımı kurulması öngörülmüştü. Zamanın Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, Türkiye liglerini güçlendirmek ve tüm yurda yaymak amacıyla bir seferberlik başlatmıştı. Her ilde bir futbol takımı kurup Türkiye liglerinde yer alması seferberliği büyük bir hızla devam ediyordu. Ancak "İl Kulübü" kurulmasının en zor olduğu illerin başında Trabzon gelmekteydi. İdmanocağı, İdmangücü rekabeti Trabzon futboluna öylesine hakimdi ki, bu iki kulübün bir çatı altında toplanmasına imkân yoktu. Nitekim böyle bir girişimde bulunmak isteyen bir avuç idealistin daha ilk çalışmalarında bunun imkânsız olduğu gerçeği bir kez daha anlaşılmıştı.

Trabzonlular, Trabzonspor adıyla bir kulübün kurulmasını yürekten arzuluyorlar, ancak bu işi bir türlü gerçekleştiremiyorlardı. Yetkililerin de araya girmesi, sonucu pek değiştirmiyordu. Ocaklılar da, Güçlüler de yeni kurulacak kulüpte kendi isimlerinin, hatta renklerinin hakim olmasını istiyorlardı ve bu konuda en ufak bir fedakarlıkta bulunmuyorlardı. Her gün, her akşam toplantı üstüne toplantı yapılıyordu. Bazen tam bir anlaşma zemini ortaya çıkıyor ama yine en ufak bir ayrıntı her şeyi berbat ediyordu. Havaya silahlar atılıyor, karakollara, hatta mahkemelere kadar uzanan olaylara rastlanıyordu. Öte yandan Futbol Federasyonunun il kulüpleri için tanıdığı sürenin de sonu yaklaşıyordu.

21 Haziran 1966 tarihinde İdmanocağı, Martıspor ve Yıldızspor'un da katılımı ile sarı kırmızı renkler altında Türkiye 2. Ligi'ne alındı. Ancak, resmi bir yazının süresi içinde ilgili yere tebliğ edilmediği için İdmanocağı'nın İkinci Lig'de oynaması durduruldu. Bu tarihten yaklaşık bir ay sonra 20 Temmuz 1966'da bu kez İdmangücü, Karadenizgücü, Martıspor ve Yolspor'un katılmasıyla Trabzonspor, Kırmızı-Beyaz renklerle kuruldu ve 1966-67 sezonunda 2.ligde oynadı. Ne var ki, İdmanocağı buna karşı çıktı. Bu kulübün 1967 yılının Mayıs ayının sonunda Danıştay'da açtığı dava sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınınca ortalık yine karıştı.

Kuruluş [değiştir]

Trabzon'daki gergin durum üzerine araya zamanın Beden Terbiyesi Genel Müdürü Ulvi Yenal girdi. Ulvi Yenal, İdmanocağı ve İdmangücü'nün birleşmemeleri halinde iki kulübünde Türkiye 2. Ligi'ne alınmayacağını bildirdi. Bu durum Trabzon'da ve her iki kulüp çevresinde şok etkisi yaratmıştı. Birleşmeleri büyük sorun olan bu iki kulübün, birleşmemeleri halinde Trabzon Türkiye liglerinde temsil edilemeyecekti. Trabzon'daki geceli gündüzlü yapılan ve büyük tartışmalara neden olan toplantılar sonunda 2 Ağustos 1967 günü İdmanocağı ile İdmangücü birleşmesi gerçekleşti ve Trabzonspor; İdmanocağı, İdmangücü, Karadenizgücü ve Martıspor'un birleşmesi ile ortaya çıktı.

Bütün resmi işlemler tamamlandıktan sonra artık sıra Trabzonspor'un renklerine gelmişti. Trabzon'da uzun yıllar süren İdmanocağı-İdmangücü rekabetinde Sarı-Kırmızı ve Yeşil-Beyaz renkler hakimdi. Trabzonspor'un renkleri bu renklerin dışında olmalıydı. Trabzon'u ve Karadeniz'i simgeleyen renkler aranıyordu. Bu konuda yarışma açılması da gündeme geldi ancak sonra vazgeçildi. İlk dört toplantıdan sonuç alınamamıştı. Beşinci toplantıda her şey bitecekti. Sonunda Trabzon ve Karadeniz'in simgesi olan Hamsi üzerinde duruldu. Hamsinin gümüş mavisi rengi ve gözlerinin bordosu dikkate alındı. Trabzonspor'un renklerini, İngiltere'nin Aston Villa takımından aldığı yönünde görüşler de vardır. [2]

Başkanlar [değiştir]

Hüseyin Avni Aker [değiştir]

1889 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinin Çavuşlu Köyü’nde dünyaya geldi. İlk,orta tahsilini Trabzon’ da yaptı ve Trabzon mahalli mektebinden mezun oldu. İstiklal Savaşı’na katılarak cephede düşmana karşı savaştı. 1925 yılına kadar Akçaabat, Sürmene ve Trabzon’da ilkokul öğretmenliği yaptı. 1926 yılında ünlü spor adamı Selim Sırrı Tarcan tarafından İstanbul‘da açılan Beden Eğitimi Kursuna katıldı ve buradan diploma aldı. Trabzon tarihinin ilk beden eğitimi öğretmeni olarak tarihe geçen H. Avni Aker Trabzon Lisesi Muallim Mektebi ve Ticaret Lisesine atandı. Buralardaki başarılı hizmetlerinden sonra Beden Terbiyesi Bölge Asbaşkanlığı (şimdiki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü) görevini üstlenerek Trabzon sporunun en üst makamına yükselen değerli spor adamı yaşama veda ettiği 1944 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Hüseyin Avni Aker görevde bulunduğu yıllar içinde Trabzon‘a bir stad kazandırmak ve bugün stadın bulunduğu araziyi bu amaçla istimlak etmek için çok uğraştı. Onun müthiş çabası daha sonra adının verildiği stadı Trabzon futboluna kazandırdı.

Şamil Ekinci Müzesi [değiştir]

Şamil Ekinci Müzesi, 23 Eylül 1996'da hizmete açılmıştır. Daha önceden Sadri Şener Tesisleri'nin arka kısmında hizmet veren müze yeni düzenlenerek, Sadri Şener Sosyal Tesisleri'nin ikinci katında hizmete girmiştir. Müzede yaklaşık 600 kupa, şilt ve plaket sergilenmektedir. Trabzonspor'u oluşturan takımlardan gelen kupalar, Trabzonspor'un Şampiyonluk Kupaları büyük ilgi çekmektedir.

Müze hafta içi her gün saat: 09.00-17.30, Cumartesi ise 11.00-17.00 arası ziyarete açıktır. Müzede 6 adet Birinci Lig Şampiyonluk Kupası, 7 adet Türkiye Kupası, 7 adet Cumhurbaşkanlığı Kupası, 5 adet Başbakanlık Kupası, Kıbrıs Kupası ve daha birçok kupa yer almaktadır.

Futbol Branşı [değiştir]

Trabzonspor ateşli taraftarlarıyla tanınıyor
Trabzonspor ateşli taraftarlarıyla tanınıyor
Şenol Güneş, hem fubolcu hem de teknik direktör olarak Trabzonspor'da ve Türk Milli takımında önemli başarılar yaşadı.
Şenol Güneş, hem fubolcu hem de teknik direkör olarak Trabzonspor'da ve Türk Milli takımında önemli başarılar yaşadı.
Trabzonspor'un, 2008-2009'daki yeniden yapılanma çerçevesinde transfer ettiği, Kamerun Milli Takımı'nın dünyaca ünlü futbolcusu Rigobert Song
Trabzonspor'un, 2008-2009'daki yeniden yapılanma çerçevesinde transfer ettiği, Kamerun Milli Takımı'nın dünyaca ünlü futbolcusu Rigobert Song
Fatih Tekke
2004-2005 sezonu gol kralı Fatih Tekke
Yattara
Yattara, Trabzonspor'un en önemli ve en renkli futbolcularından birisidir
Şota
Trabzonspor'a gelen en iyi yabancı oyuncu olarak kabul edilen, Şota Arveladze
Gökdeniz Karadeniz, Trabzonspor'un Türk ve dünya futboluna bir armağanıdır
Pfaff
Dünyaca ünlü eski kaleci Pfaff, bir dönem Trabzonspor'da da görev yaptı
Sadri Şener
Sadri Şener Sosyal Tesisleri, Trabzon

Trabzonspor Erkek Futbol Takımı [değiştir]

Trabzonspor, Trabzon'da 1967 yılında kurulan futbol takımıdır. Renkleri Bordo ve Mavi dir.Profesyonel Futbol Ligleri tarihinde Türkiye Şampiyonu olan 4 takımdan biri ve tek Anadolu takımıdır.En başarılı teknik direktörleri kulübe 4 şampiyonluk kazandıran Ahmet Suat Özyazıcı'dır.

Ulusal Başarılar [değiştir]

6 Şampiyonluk: 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1983-84,
7 Şampiyonluk: 1976-77, 1977-78, 1983-84, 1991-92, 1994-95, 2002-03, 2003-04
7 Şampiyonluk: 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79, 1979-80, 1982-83, 1994-95
5 Şampiyonluk: 1975-76, 1977-78, 1984-85, 1993-94, 1995-96

 

Category: Idman | Views: 2052 | Added by: Map | Rating: 0.0/0
Total comments: 2
2 Map  
0
Takım Kadrosu [değiştir]
No. Pozisyon Oyuncu
1 KL Tony Sylva
3 DF Hrvoje Čale
4 DF Rigobert Song
5 OS Engin Baytar
6 DF Ceyhun Gülselam
7 OS Zafer Yelen
8 OS Selçuk İnan
9 FV Gökhan Ünal
10 FV Umut Bulut
11 FV Barış Memiş
15 DF Ferhat Öztorun
No. Pozisyon Oyuncu
16 DF Egemen Korkmaz
18 DF Tayfun Cora
20 OS Gustavo Colman
23 DF Remzi Giray Kaçar
25 OS Alanzinho
28 OS Razundara Tjikuzu
29 KL Tolga Zengin
30 OS Serkan Balcı
33 OS Drago Gabrić
35 KL Onur Recep Kıvrak
61 FV Ibrahim Yattara

Önemli Futbolcular [değiştir]
Ana madde: Trabzonsporlu futbolcular
Dozer Cemil
Hüseyin Tok
Faruk Özak
Hüsnü Özkara
Bekir Barçın
Ali Kemal Denizci
Necmi Perekli
Kadir Özcan
Özkan Sümer
Şenol Güneş
İskender Günen
Hasan Şengün
İhsan Sakaloğlu
Rıdvan Ekiz
Lemi Çelik
Ünal Karaman
Hüseyin Çimşir
Fatih Tekke
Hami Mandıralı
Ogün Temizkanoğlu
Turan Dağtekin
Abdullah Ercan
Gökdeniz Karadeniz
İskender Eroğlu
Turgay Semercioğlu
Ünal Karaman
Tolunay Kafkas
Orhan Çıkrıkçı
Hamdi Aslan
Orhan Kaynak
Oktay Derelioğlu
Gökhan Ünal
Egemen Korkmaz
Remzi Giray Kaçar
Serkan Balcı
Mehmet Aurelio
Shota Arveladze
Arçil Arveladze
Lars Olsen
Fabiano Eller dos Santos
Miroslaw Szymkowiak
Milan Stepanov
Tony Sylva
Rigobert Song
Hrvoje Cale
Gustavo Colman
İbrahima Yattara
Alanzinho

Takım Kadrosu

No. Pozisyon Oyuncu
9 OS Aleyna Altuntaş
11 FV Aslıhan Kalyoncu
11 FV Aybüke Arslan
2 OS Beyza Altınova
5 DF Ebru Aydın
3 DF Ebru Bayraktar
5 DF Ebru Bozali
11 KL Elif Usta
11 OS Evren Yılmaz
10 OS Gamze Bezan
9 OS Gizem Başkaya
10 FV Hülya Keskin
1 KL Kristina Shadoba
7 OS Melisa Şahin
17 DF Merve Bezan
3 DF Meryem Baysal
No. Pozisyon Oyuncu
4 DF Nagehan Akşan
12 KL Nagihan Bulut
11 FV Nazlı Sağlam
7 FV Neşe Ertem
10 FV Özlem Önder
4 DF Semra Erdemiroğlu
6 DF Serpil Değermenci
2 DF Sevilay Ankıt
7 OS Songül Karadeniz
7 OS Şelale Kurt
7 OS Tatiana Matveeva
8 OS Tuğçe Karadeniz
3 DF Yeliz Demir
5 OS Zeliha Şimşek
9 FV Zeynep Sönmez

2008-09 Sezonu Kadrosu [değiştir]

Numara Ülke Oyuncu Mevki Geldiği yıl Önceki takımı
- Volkan Çam Forvet 2006 Trabzonspor
- Ogün Sevinç Pivot 2008 Alpella
- Kerem Öztoprak Guard 2008 Antalya Büyükşehir Belediyespor
- Recai Öztürk Pivot 2008 Uşak Belediyespor
- Burak Yönder Guard 2008 Alpella
- Tyrus Desmon Boswell Pivot 2008 Vestelspor
- Umut Tınay Guard 2008 TTNet Beykoz
- İsmail Esmeray Pivot 2008 Bursa Basketbol
- Ufuk Yanar Forvet 2008 Aliağa Gençlik
- Michael Anthony Scott Forvet 2008 Kent State University
- Volkan İncekara Guard 2008 Alpella
- Roman Tok Pivot 2008 Trabzonspor
- Birkan Batuk Forvet 2008 Alpella
- Can Özcan Forvet 2008 Alpella
- Engin Algın Pivot 2008 Alpella


1 Map  
0
Maçlarını 2008-2009 sezonunda Akçaabat Fatih Stadı'nda oynayacaktı,ancak bu sahanın zemininin bozuk olması nedniyle maçlarını Yavuz Selim Sahası'nda oynadı.Sezona kötü başlayan ekip sonradan toparlandı ve play-offlara kalma başarısı gösterdi.Ancak play-offlarda elendi ve yeni sezonda yeniden TFF 2. Lig'de mücadele edecektir.Takımın oyuncularını gelecekte Trabzonspor'a yararlı olabilecek, genç oyuncular oluşturmaktadır.Hedef ise takımın Bank Asya 1. Lig'e yükselmesidir. Trabzonspor, Karadenizspor'a her konuda büyük destek olmaktadır.

Basketbol Branşı [değiştir]
Trabzonspor Basketbol Takımı [değiştir]
Ana madde: Trabzonspor Kulübü Basketbol Takımı
Alpella takımı, Ülker'in ligde yer alan takımını kapatıp diğer kulüplere sponsor olma kararı aldıktan sonra eski Ülker kulübünün devamı olan kulüp niteliğini aldı. Asıl amaç Fenerbahçe Ülker'e altyapı olmak, genç oyuncular yetiştirmekti. 2007-2008 sezonun 15. sırada tamamlayan Alpella Beko Basketbol Ligi ne veda ederek TB2L'ye düştü.

2008 - 2009 sezonunda bütün hakları ve 10 oyuncusu Ülker tarafından Trabzonspor Kulübü'ne satıldı. 2008 - 2009 sezonunda Trabzonspor adında mücadele etti ve ligde play-offlara kalma başarısı gösterdi.Ancak bu maçlardan yeteri kadar puan alamayınca Beko Basketbol Ligi'ne yükselemedi ve yeni sezonda da TB2L'de mücadele edecektir.


Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Sorgu

Saytımız necədir?
Total of answers: 635

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0